Światowy Dzień Żywności

W dzisiejszym świecie nikt nie powinien doświadczać zagrożenia głodem.

Światowy Dzień Żywności jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

Obchody Światowego Dnia Żywności w 2021 roku odbywają się pod hasłem: „Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie”.

Ponad 900 milionów ton żywności – 17% całej żywności dostępnej dla konsumentów – co roku trafia do koszy na śmieci, podczas gdy prawie 700 milionów ludzi na całym świecie głoduje! Zatrzymajmy marnowanie żywności!

Wyrzucając żywność, marnujesz również energię zużytą na jej uprawę, produkcję, pakowanie i transport. Kupuj tylko to, czego potrzebujesz i korzystaj z tego, co kupujesz. Możesz zaoszczędzić pieniądze, zmniejszyć zanieczyszczenie i pomóc zachować zasoby dla przyszłych pokoleń.

Pamiętaj!
– ogranicz marnowanie żywności,
– jedz zdrowsze posiłki,
– kupuj lokalne i sezonowe jedzenie,
– używaj toreb wielorazowych,
– oszczędzaj wodę.

Tworzymy lepsze środowisko!